4 Haziran 2010 Cuma

arı ve arıcının dostu yok düşmanı çok

İNEKLER OTLARI YEDİ, REKOLTE DÜŞTÜ!
Anzer Ballıköy Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, Anzer balında rekolte düşüşünü inek sayısının artmasına bağladı.
04 Haziran 2010 Cuma 15:55

Mustafa BAYRAK
Anzer Ballıköy Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, Anzer’de son yıllarda rekoltenin düşmesinin başlıca nedeninin çiçeklerin büyükbaş hayvanlar tarafından otlanmasından kaynaklandığını söyledi.
Dünyaca ünlü Anzer balının son yıllarda rekoltesinde düşüş kaydedildiğini söyleyen Anzer Ballıköy Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, “Anzer inşaat yapımı için koruma altına alındı. Ancak bu yeterli değil. Anzer yaylasında büyükbaş hayvanların son yıllarda yaylaya daha çok getirilmesi ve arının beslendiği alanlarda otlaması ile bal rekoltesi düşmeye başladı. Geçtiğimiz yıl Anzer de 150 kilogram bal üretimi sağlandı. Büyük ve küçükbaş hayvanların Anzer yaylası içinde değil, belli bölgelerde tutulmasını istiyoruz. Ayrıca Anzer’de bal üretimi yapan köylüler kendi yakın akrabalarının arı kovanlarını da yaylaya getirerek kovan sayısını artırdılar. Kovan sayılarının Anzer’de sınırlı tutulması gerek” dedi.

Havaların iyi gitmesi ile bu yıl rekoltenin yükselebileceğini söyleyen Şükrü Çatır, son yıllarda Anzer balı diye satılan bazı balların hiçbir tahlilinin olmadığını belirterek, “Anzer bölgesinde veya çevresinde petekçilik yapan arıcılar Anzer balı adı altında bal satmakta. Tüketicilerin bunlara itibar göstermemesini istiyoruz, Anzer’de her üretilen bal Anzer balı değildir” diye konuştu.

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Asım bey,benim çevremde gözlemlediğim (Gebze civarı)etrafımızda ki köylerde ve çevrede inek mevcudu fazla iken otlar daha çok oluyordu,sebebide hayvanın gübre bırakması,bu tabiatta bir döngü,ben sayın başkanın görüşlerine maalesef katılmıyorum.Başarı ve kolaylık dileklerimle,saygılar sunuyorum.

Unknown dedi ki...

ilhami abi görüşlerine aynen katılıyorum alında eskiden inek sayısı daha çok olduğunu düşünmekteyim