8 Şubat 2012 Çarşamba

DOĞU KARADENİZ'li arıcılar uyarıldı

Ardeşen Kaçkar Arıcılık Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Yağcı, Doğu Karadeniz yöresindeki arıcıları uyardı.  Yağcı, yaptığı açıklamada, bölgede birkaç gün öncesine kadar yağan karın yerini güneşli günlere bırakmasıyla arıların kesinlikle erken uyandırılmaması gerektiğini belirtti.
 Küresel ısınma ile birlikte hava durumu ve sıcaklıklarda yanılmalar olabildiğini ifade eden Yağcı, ''(Hava açtı) diye arıları zamansız ve erken beslemek başta yavru hastalıklar olmak üzere birçok olumsuzlukları da beraberinde getirecektir. Hava sıcaklıklarına aldanmamak lazım. Arıların uyanma zamanı daha gelmemiştir. Ancak açlık tehlikesi olabilecek arıların çok iyi havada, üşütmeden, hemen katı bir beslemesi yapılmalı, yeterince balı olan kovanlara müdahale edilmemelidir'' dedi.
''Varroa'' adı verilen zararlıyı, bölgedeki tüm arıcılarla beraber yok etmeyi hedeflediklerini de kaydeden Yağcı, ''Bu konuda 10-20 Mart 2012 tarihleri arasında ilçeye bağlı tüm köy ve mahallelerde aynı ilaçlama yapılacaktır. Bu mücadelede Ardeşen Ziraat Odası Başkanlığı tarafından ücretsiz ilaç sağlanacaktır. Bu kadar önem gösterilen ilaçlamada arıcılarımıza da büyük görev düşmektedir. Arıcılık, amatörce yapılan iş değildir. Bu yüzden proje kapsamında bölgedeki tüm arı kovanları tek tek ilaçlanacaktır. Varroanın bitmesi diğer hastalıkların da büyük oranda önüne geçilmesi demektir'' diye konuştu.

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Kadıoğlu birlikte haraket etmek çok güzel bir çözüm yolu,varroa ile mücadelede çevredekiler aksama yapınca sizin yaptığınız mücadelenin etkisi azalıyor,saygılarımla

Unknown dedi ki...

ilhami abi evet birlikte hareket etmek çok güzel ama yapmayı düşündükleri tarih çok geç kalmış olacak tır bu yüzden elimden gelenleri yaptım inşallah dikkate alırlarda uygulama tarihini erkene alırlar.