29 Kasım 2009 Pazar

kanal 7 arılar üzerine manşeti

haber 7 nin dunkü haberinden alıntıbütün arıcı dostlarımın bildiği üzere bizdeki ve abd deki fark ap açık ortada adamlar tozlaşmasına bile ücret öderken bizim arıcıları sömürebilmekiçin türlü bahaneler ararlar merkaz birlik başkanımızda geçmiş yıllardaki rekorteden bahseder günümüz arıcılarının perişan durumlarından değil.
Arılar erozyonu önleyip üretimi artırıyor Arılar erozyonu önleyip üretimi artırıyor

Dünyanın en önemli tozlayıcı böceği olarak bilinen arılar toprağı tutan bitkilerin tozlaşmasına destek olarak yayılmasını sağlıyor, erozyon riskini azaltıyor ve bitkisel üretiminin yüzde 75'inde aktif rol oynuyor.

Dünyanın en önemli tozlayıcı böceği olarak bilinen arılar toprağı tutan bitkilerin tozlaşmasına destek olarak yayılmasını sağlıyor, bitkisel üretiminin yüzde 75'inde aktif rol oynuyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılında hava şartları nedeniyle 60 bin tonda kalan bal üretiminin 2008 yılında 75 bin ton civarında gerçekleştiğini söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 4,5 milyon arılı kovan bulunduğunu dile getiren Yılmaz, bu kovanların 3 milyon 300 binini kayıt altına aldıklarını, diğerleri konusunda da çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Bal üretilmese bile arıların beslenmesi, üretilmesi ve sayılarının artırılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Bitkisel üretim arılar sayesinde oluyor. Dünyada en önemli tozlayıcı böcek olan arılar, tozlaşmayı sağlayarak toprağı koruyan otsu ve odunsu bitkilerin yayılmasında önemli rol üstleniyor. Bitkilerin yayılması erozyonu önlüyor. Toprağa tohum düşmeden bitkilerin yayılması ve üretiminin devamı mümkün değil. Endemik bitkiler bile arılar sayesinde korunuyor, gelişiyor. Arıların bir kaç yıl görev yapmadığını düşünün. Endemik bitkiler yok olur, erozyon hızlanır.''

ABD'DE ÇİFTÇİLER ARICILARA KİRA ÖDÜYOR

Yılmaz, bu faydasının yanı sıra arıların bitkisel üretimin yüzde 75'inde aktif rol oynadığını belirterek, yurt dışında yapılan araştırmalara göre, insan gıdasını oluşturan bitkilerin önemli bölümünün arıların yaptığı tozlaşmaya ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede, tarımsal üretimde arılara büyük önem verildiğini ifade eden Yılmaz, ''ABD'de arıların yeterli dölleme yapmaması nedeniyle 2007 yılında tarımsal üretimde zararın 15 milyar dolar olduğu söyleniyor. Arıların ABD ekonomisine katkısı milyarlarca doları buluyor. Arıların çalışması, dölleme yapabilmesi için yoğun çaba harcanıyor'' dedi.

Yılmaz, ABD'li çiftçilerin arıcılara verdiği kira ücretinin toplam 40 milyon doları bulduğunu belirterek, ''Arıcı gidiyor belirlenen bahçe ve çevresine konaklıyor. Arıcıların gelirinin yüzde 60'ı kiradan geliyor. Bizim ülkemizde bu tersine işliyor. Avrupa ülkeleri ve ABD'de kovan kiralama yöntemi yaygın iken Türkiye'de arıcılar kovuluyor. Asıl üretici arılardır. Bal arıları korumak zorundayız'' diye konuştu.

2 yorum:

ariciahmet dedi ki...

Para fılan istemem arıların onlara faydası olduğunu bilseler yeter. bana --Arıların otlardaki blları topluyor bizim hayvanlara balsız otlar kalıyor dolayısı ile hayvanlarımız verimsiz oluyor diyene bie rastladım

Unknown dedi ki...

abi sen duyduysan doğrudur diye bileceğim bir şey yok turbirde bilseler kitozlaşmayı sağlayıp insan ömrüne ömür kattıklarını ve tozlaşmayı sağlayanböcek neslinin tükenmesi özelliklede(arı)bitmesi demek insan ömrünün de sonu olduğunu?!