3 Kasım 2009 Salı

anzer balında rekoltenin düşkesinin suçlüsu koyun ve keçiler değilmiş

ANZER BALININ SUÇLUSU KEÇİLER DEĞİL!
Rize Tarım İl Müdürlüğü, Anzer balı üretimindeki düşüşe neden olarak gösterilen keçileri savunarak, yayladaki otların erken biçilmesini sebep gösterdi.
03 Kasım 2009 Salı 08:51
GÖKTÜRK FIRAT
Anzer Balı Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır yaptığı açıklamada, Anzer balındaki rekolte düşüşüne yaylada otlayan keçi ve koyunları neden göstermişti. Çatır, açıklamasında keçi ve koyunların otlarken çiçek ve çiçek özlerine zarar verdiğini ileri sürmüştü.

Konuyla ilgili Rize Tarım İl Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, Anzer balındaki üretim düşüklüğü yayladaki otların erken biçilmesine bağlandı.
24870
Yapılan açıklamada, "İlimiz İkizdere İlçesi Ballıköy (Anzer) Köyünün toplam alanı 53 bin 800 dekardır. Bu alanın 46 bin dekarlık kısmı yaylak alan diğer kısım ise kültür arazisi ve yerleşim alanıdır. 46 bin dekar yaylak alanının otlatma kapasitesi 2 bin 453 büyük baş hayvandır. Ballıköy Köyünde ise 2 bin 500 küçük baş ve 300 büyükbaş hayvan mevcuttur. Yaylak alanı ve mevcut hayvan sayısı ile kıyaslandığında, yaylak alanları kapasitelerinin çok altında otlatıldığı ve ağır otlatma yapılmadığı anlaşılmaktadır. Bu yaylak alanlarında 1bin 900 büyük baş hayvan daha otlatılabilir. Az sayıda hayvan otlatıldığı için, ağır otlatmadan kaynaklanan ve çiçek popülasyonunu olumsuz etkileyen herhangi bir durum söz konusu değildir. Ballıköy her ne kadar yaylak olarak bilinse de köy statüsünde olan bir yerleşim yeridir. Ve bu alanlarda ilgili köyde ikamet eden kişilerin kendi tasarrufunda olan tapulu çayırlık alanları mevcuttur. Ağırlıklı bal üretiminin yapıldığı alanlarda buralardır. Çiçeklenmenin yoğun olduğu yerler ilgili köy halkının kendi tasarrufunda olan çayırlık alanlardır. Bu alanlarda çiçeklenme döneminde biçim yapıldığı için yeterince faydalanılmamakta ve bal üretimi de düşmektedir. Bu çayırlık alanlarının çiçeklenme dönemi sonunda biçilmesi için 2007 yılında Tarım İl Müdürlüğü ve İl Mera Komisyonu tarafından İl Otlatma Planı hazırlanmış ve ilgili köye tebliği yapılmıştır. Ancak ilgili çayırlık alanların kendi tapulu arazileri olması dolayısı ile tüm köyde bütünlük sağlanmamış ve çayırlık alanların biçimi çiçeklenme dönemi başında yapılmıştır. Zira ilgili köyde herkes arıcılık yapmamakta birçok çiftçi ailesi hayvancılıkla uğraşmaktadır. Hayvancılık faaliyeti ile uğraşan çiftçi ailelerinin ot ihtiyacı bu çayırlık alanlardan karşılanmaktadır. Bal üretiminin artırılması için çayırlık alanların biçimi mutlak süratle çiçeklenme dönemi sonunda yapılması sağlanmalıdır" denildi.

Yapılan açıklamada ayrıca 2009 yılında yaz mevsiminde havaların yağışlı gezmesinden dolayı il genelinde bal üretiminde düşüş olduğu belirtildi.
24871

Hiç yorum yok: