19 Ocak 2010 Salı

RİZE'NİN ARILARI SOYSUZLAŞTIRILDI!

TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, bölgenin; uzun hortumlu, hastalıklara dayanıklı, sakin, çalışkan arılarının; melezlenerek, soysuzlaştırıldığını iddia etti.

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde yapılan 4. Arıcılık Eğitim Semineri’ne; Rize Vali Yardımcısı Hakan Uz, Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, MYO Arıcılık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kemal Karabağ, TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ümit Yaşar Gürses ve 150 arıcı katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer; “Doğu Karadeniz Bölgesi, coğrafyası, iklimsel çeşitliliği, sahip olduğu binlerce bitki türü ve tertemiz doğasıyla arıcılık sektörü açısından büyük imkânlar sunmaktadır. Bölge arıcılığı bu imkânları kullanmak bir yana, on binlerce yılda bölgenin iklim ve çiçek yapısına uyum sağlayarak ayakta kalmış, uluslararası düzeyde öneme sahip arı ırklarını da kaybetmiştir. Bilinçsiz, kontrolsüz, sadece ticari nedenlerle bölgeye getirilen yerli ve yabancı arılar, bölgenin uzun hortumlu, hastalıklara dayanıklı, sakin, çalışkan arılarını melezleyerek soysuzlaştırmış, ırk özelliklerini kaybettirmiştir.
Seminerde konuşan TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ümit Gürses de, kırsalda sosyoekonomik düzeyin geliştirilememesi, fakirliğin önlenememesi halinde hiçbir şekilde erozyonla mücadelenin başarılı olamayacağını belirterek, “TEMA’nın arıcılık eğitim çalışmalarının temelinde, kırsalda sosyoekonomik durumun gelişmesi yatar. Rize arıcılığının sorun ve imkânlarını çok iyi biliyoruz. Türkiye’nin 1,5–2 milyon ana arı ihtiyacı var. Rizeli arıcılara yüksek verimli ana arı üretmeleri çağrısında bulunuyoruz. Anzer Yaylası gibi yüksek rakımlı yaylalarda arı kovanlarının izolasyonu büyük önem taşımaktadır. Arı ısınabilmek için aşırı derecede bal tüketmektedir. Arıcılarımıza bu konuda da teknik destekler verebiliriz.” diye konuştu.
Tarım İl Müdürü Adem Çekiç ise, arıcılığın; eğitim, damızlık, arı sağlığı, bal kalitesinin kontrolü ve pazarlanması gibi önemli sorunları olduğunu ifade ederek, “Arıcılığa verdiğimiz destek her geçen yıl artarak, 2009 yılında 190 bin TL’ye ulaştı. Rize’de 67 bin kovanda 700 tondan fazla bal üretilmektedir. Rize’de hem üretim miktarını hem de Anzer gibi markaların sayısını artıracağız” dedi.


2 yorum:

aytekin ışık dedi ki...

Asım Bey;Tema gittiği yerde sömürü düzenini kurar oranın doğal kaynaklarını paraya çevirir.Rizenin arısı soysuzlaştırılmış hepsi hikaye,hepsi yalan asıl soysuzlaşan kendileridir.Amerika gibi..ıraka kitle imha silahı var dediler petrolünü alıyorlar ve çıkmıyorlar.para uğruna herşeyi yaparlar..Çiftçiye ana üretimini öğretirler neden?kendilerine para kazandırsın diye.rüşet kovan,kek satalım diye.üretilen ana arıyı alırlar ama kaça alırlar.13 liraya alıp 25 e satarlar..emeği arıcı harcar TEMA para kazanır.Bal da aynı şekilde..TEMA erozyonla mücadeleyi unuttu son zamanlarda dikkat edin işi gücü arıcılık çünkü para var..Ana üretiminde hiç bir şekilde seleksiyon yapmazlar rasgele larva transferiyle ana üretirler ve bunları Türkiye geneline pazarlarlar yani Türkiyede birim kovandan üretilen bal miktarını düşürürler..TEMA artvinde kovuldu.Kendine yeni yerler arıyor..dikkat edin ANZERE sokmayın..benden söylemesi..çalışmalarınızda başarılar dilerim

Unknown dedi ki...

değerli dostum dediklerine katılıyom doğrudur son isteğin sakın anzere sokmayın önerin benim bilgim dışında çünkü ben arıcılığı istanbulda yapmaktayım.