26 Ekim 2013 Cumartesi

Başbakan'a kendi kovanından Anzer Balı!

 ilçemiz veb sayfamızda yayınlanan anzer balı ile ilgili yayınlanan haber.
Başbakana kendi kovanından Anzer Balı!


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl Anzer Balı'nı kendi kovanından tüketecek.
Balı ile dünyaca ünlü Rize’nin İkizdere ilçesi Anzer Yaylası’nda bu yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için oluşturulan kovandan 1.5 kilogram Anzer Balı ve 200 gram polen çıktı. Aynı yaylada Rizeli Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı için oluşturulan kovandan ise 500 gram Anzer Balı çıkarken, polene rastlanmadı.

Konuyla ilgili bilgi veren Anzer Balı üreticisi ve Anzer Bal Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şaban Hapeloğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kovanından 1.5 kilogram bal ve 200 gram polen ürettiklerini belirterek kovandan alınan bal ve polenin Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan tahlillerinin olumlu çıktığını açıkladı.
Hapeloğlu, geçtiğimiz yıl Ankara’da düzenlenen Rize Günleri’nde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile yaptıkları bir görüşme sırasında Başbakan ve kendisi adına bir kovan bakımında anlaştıklarını belirterek, “Benim karşılıksız olarak böyle bir talebim oldu. Sayın bakanımız kabul etti. Bu yıl yapılan üretimin ardından sağımı gerçekleştirdik. Sayın Başbakanımızın kovanından 1.5 kilogram bakan beyin kovanından ise 500 gram bal çıktı. Sayın Başbakanımızın kovanından aynı zamanda 200 gram da polen elde ettik. Elde ettiğimiz bal ve polenleri tahlil için Hacettepe Üniversitesi’ne gönderdik. Başbakanımızın ve Bakanımızın bal ve polenleri olumlu sonuç aldı” dedi.
bal1.20131026175859.jpg
BAŞBAKAN ERDOĞAN TEŞEKKÜR ETTİ
Hapeloğlu, Başbakan’ın kovanından elde edilen bal ve polenleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiğini ifade ederek “Bakanımızın son Rize ziyaretleri sırasında bal ve polenleri kendisine teslim ettik. Kendisi onları Başbakanımıza ulaştırdı. Sayın Başbakanımız da koruma müdürü aracılığı ile bize teşekkür etti. Biz başbakanımızın sağlığı için elindeki balın tüketilmesi durumunda yeniden kendisine bal göndermeye hazırız. Biz Başbakanımıza Anzer Balı ile bakıyoruz. Hem de kendi kovanından elde edilen balla. Bu bal ile sağlık ve güç bulacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

Hapeloğlu, kovanın olumsuz hava şartlarından etkilenip içerisindeki arıların ölmemesi halinde önümüzdeki yıllarda da Başbakan’a ait kovandan bal üretilebileceğini söyledi.

Rize’nin İkizdere İlçesi Anzer Yaylası’nda yüzlerce çeşit endemik çiçekten elde edilen dünyaca ünlü Anzer Balı’nın kilosu bu yıl 680 TL’den satılıyor.
Bal sağımın ardından Hacettepe Üniversitesi’nde tahlilden geçirilerek Anzer Balı olma özelliği taşıyan ballar özel mühürlü şişelerde satışa sunuluyor.