29 Ocak 2012 Pazar

anzer balında rekor üretim


27 Ocak 2012 Cuma 09:14Anzer balında bu yıl rekor üretim gerçekleşti
Anzer balında bu yıl rekor üretim rakamına ulaşıldı. Üretilen 1 ton Anzer balının tamamının satıldığı, 200 kilo talebin ise karşılanamadığı belirtildi.Rize'nin İkizdere İlçesi'nde Anzer balında bu yıl rekor üretim rakamına ulaşıldı. Üretilen 1 ton Anzer balının tamamının satıldığı, 200 kilo talebin ise karşılanamadığı belirtildi.
Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, geçen yıl temmuz ve ağustos aylarında 4 bin kovanda 1.5 ton dolayında bal üretimi yapıldığını belirterek, ballardan alınan örneklerin belirli zaman aralıklarıyla tahlil için Ankara Hacettepe Üniversitesi'ne gönderildiğini söyledi.
    Çatır, "Tahliller sonucu kriterlere uygun 1 ton Anzer balı üretildi. Bu miktar, Anzer Yaylası'nda bugüne kadar elde edilmiş en yüksek üretim oldu. 100 kilo civarında da polen elde edildi. Yıl içerisinde aldığımız siparişler doğrultusunda kilosu 620 liradan balın tamamı satıldı. 200 kilo civarındaki bal siparişini ise karşılayamadık" dedi.
YURT DIŞINDAN YOĞUN TALEP GELDİ
Çatır, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devletin zirvesine bu yıl da Anzer balı gönderdiklerini belirterek, İsrail, Almanya, İtalya, İngiltere, Fransa ve Suudi Arabistan'dan da bal siparişi geldiğini söyledi.
ANZER BALI
İkizdere'nin 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası'ndaki Ballıköy Köyü'nde yaklaşık 4 bin kovanda arıcılık yapılıyor. Anzer balının solunum hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anzer balı, arılar tarafından bölgeye has çiçeklerden alınan polenlerden üretiliyor. Yaylada, kendine özgü 40 endemik çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitki yetişiyor.