29 Aralık 2011 Perşembe

Çamlıhemşin'de peteklere ayı saldırısı

haberde haberden çok yorumlar ilgimi çekti birde yöre arıcılar yaz kış ayı illetinden çekecekleri var birde bu tür bir çok vakada dikkatim çeken ayıların balsız olan çıtalara işlem yapmayışları yani onlar için sadece bal önemli mum damak lezzetlerine hitap etmiyor demekki.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde ayıların, arıcıların peteklerini kırdığı iddia edildi.
                                                  Çamlıhemşinde peteklere ayı saldırısı
Topluca köyü muhtarı Yusuf Çiçenoğlu, yaptığı açıklamada, köylerinin Maselevat Vadisi'ndeki arıcılara ait bazı peteklerin, ayılar tarafından tahrip edildiğini ifade ederek, "Köyümüzün arıcılarına ait 20 civarında petek, ayılar tarafından kırıldı. Kırılan peteklerden dolayı arıcılarımızın yaklaşık 10 bin lira maddi zararı oluştu" diye konuştu.
    Ayılarla ilgili koruma olmasından dolayı köylülerin bir şey yapamadıklarını söyleyen Çiçenoğlu, "Zarardan dolayı ilgili yerlere müracaatımızı yaptık. Bu konuda bir an önce önlem alınmasını istiyoruz" dedi.

petek-ayi-saldirisi.jpg


YORUMLAR ( 2 )

dayuayu
sakın ha dokunulmazlıkları var.ayulerun dayulerı yuzde yuz zam aldılar .dokunursanız soframıza gonderılırler konuşmak eyı olmaz alehte pıropoganda yapmayalım kızarlar ..her sağımda meclıs ruşvetını unutursanız heyvonlerde aldıkları yetkıyı kullanırler .gorevde ıhmal yasak.yuzde yuz alan yuzde beşyuz koyar .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AYILARINDA HAKKI VAR
                                                                                                                   PAZARLI BİR VATANDAŞ
Sayın çamlıhemşin bal üreticileri, ayıların kovanlarınıza zarar verdiğini ve maddi boyutlarda zaralarınızın olduğunu biliyorum. yalnız şunu da belirtmekte yarar görüyorum. Ayıların da bal yemesinin ihtiyacı vardır. Ne yapsın ayılar aç kalmış ve mecburi kovanları parçalayıp bal yeyip karınlarını doyuruyorlar.Hiç olmasa sadaka yerine mi olsun, fitre yerine mi olsun, sağımdan sonra 1/40 oranındaki ballarınızı ayılara yesinler diye kovanların yanında bırakmalıydınız.Çünkü ayıların da bala ihtiyaçları olduğunu unutmayalım.








23 Aralık 2011 Cuma

3.Geleneksel Beykoz Akbaba Köyü Kestane Balı Arıcılık Konferansı ve ana Arı Kursu sertifika Dağıtım Töreni.


3.Geleneksel Beykoz Akbaba Köyü Kestane Balı Arıcılık Konferansı ve ana arı kursu sertifika dağıtım töreni 25.12.2011 günü Beykoz Akbaba Köyü'nde yapılacaktır.
 
Her sene yapılması planlanan festivalimiz bu sene konferans olarak tertip edilecektir.
Konferansa konuşmacı olarak ana arı kursu hocamız Ordu Arıcılık Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak katılacaktır. 

Konferans 25.12.2012 Pazar günü saat 10.00 ile 15.30 saatleri arasında İstanbul,Beykoz,Akbaba Köyü,Kayra Düğün salonunda yapılacaktır.Bütün arıcılarımız davetlidir. 

17 Aralık 2011 Cumartesi

Bal diye aldığımız şey aslında neymiş?







Trabzonlu bal üreticisi,  ballarla ilgili neler anlattı neler!
Trabzonlu bal üreticisi, kendi balını överken bakın ballarla ilgili neler anlattı neler!Trabzon'da doğal bal üreticisinden çeşitli yerlerde tanıtımı yapılan seri üretim ballara tepki geldi. Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde yaşayan emekli din görevlisi 53 yaşındaki Ahmet Kıran, "Ülkemizde bal konusunda doğru olmayan tanıtımlar mevcut" diye konuştu.




30 yıldır arıcılıkla ilgilendiğini söyleyen Kıran, çalıştığı dönemde hobi olarak başladığı bu işe emekli olduktan sonra ciddi anlamda yapmaya başladığını ifade etti.



Trabzon Arıcılar Birliği'nin de üyesi olduğunu dile getiren Kıran, Hacettepe Üniversitesi'nde yaptırdığı analiz sonucu, Erzurum Pasinler Bölgesi'nde yetiştirdiği balların değerleriyle bölgemizin en meşhur olarak bilinen balın değerlerinin aynı ve hatta üstün niteliklere sahip olduğunu da öne sürdü.



Yaptırdığı analiz sonucunun belgesini de gösteren Kıran, "Özellikle son zamanlarda yazılı ve görsel basında yapılan reklamların ve tanıtımların halkımızı yanıltmaya yönelik olduğuna inanıyorum. Buna bir tepki olarak doğal bal üreten arıcılarımızın bu tanıtımların gölgesinde kaldığını düşünmekteyim" dedi.



Konuyla ilgili teknik bilgi veren Kıran, "Arıcılık ve bal üretimi herkesin kolayca yapabileceği bir iş değildir. Sorumluluğu çok olan bir meslektir. Ülkemizde tüketilen balların yüzde 95’i şeker ve glikoz kaynaklıdır. Yüzde 5’e yakını doğal baldır. Doğal ürettiğimiz ballar ülkemiz ihtiyacına ancak bir ay yeter. Diğer 11 ay tüketilen ballar şeker ve glikozdur. Tanıtımlarda ifade edildiği gibi milyonlarca bal çiçeği yoktur. En yoğun bal bölgesinde yirmi çeşit ancak mevcuttur. Yüksek rakımlı tepelerde bal çiçeği olsa dahi yeterli sıcaklık olmadığından çiçek terleme yapamaz ve bal da salgılayamaz" ifadelerini kullandı.



Karadeniz'deki arıcıların Erzurum ve Bayburt illerine gezici arıcı olarak gittiklerini belirten Kıran, "Karadeniz Bölgesi’nde kumar ve kestane balıyla birlikte bazı yaylalarda çiçek balı da mevcuttur ancak Karadeniz Bölgesi’nin yoğun çiçeğine rağmen bal salgılayan çiçek sayısı çok azdır. Özellikle bölgemizin yağışlı olmasından dolayı kumar ve kestane balı çok az olmaktadır. 2 senedir kestane balı hiç olmamıştır. Ancak piyasada kestane balları mevcuttur, kaynağının araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Karadeniz arıcıları olarak, Erzurum ve Bayburt bölgelerine gezginci arıcı olarak gitmekteyiz. Erzurum’da özellikle Pasinler Bölgesi’nde flora zenginliğinin mükemmel olmasından dolayı ürettiğimiz bal değerleri bölgemizin en meşhur olarak bilinen balının değerleriyle aynı ve hatta üstün niteliklere de sahiptir. Bunu 2010 ve 2011 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde yaptırdığım analiz sonuçlarından anlayabiliyoruz" dedi.



"Arı sütü, arının yoğun olarak bal aldığı dönemde üretilmelidir" diyen Kıran, "Bu da takriben 45–50 gün gibi zaman zarfında olur. Onun dışında yapılan ve şekerlemeyle yapılan arı sütleri şeker balı gibi değersizdir. Son zamanlarda arı ürünü olarak ‘birçok hastalığa şifadır’ diye söylenen Propolis de yine arının yoğun bal aldığı dönemde yapılırsa kaliteli olur. İlkbahar ve Güz döneminde alınan propolisler, ilaçlamadan dolayı zarar görmektedir, bu yüzden de kullanımı uygun değildir. Bizim tepkimiz doğal bal üretenlerin sesinin duyulmamasıdır. Bal olayı yazılı ve görsel basında yer aldığı gibi değildir" şeklinde konuştu.